Locale Altele
Duminica, 5 Mai 2024
Dum, 5 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
România în UE – din iulie s-or plimba ştrafurile cu gunoaie prin judeţ
Florin Răchitan  - Vineri, 12 Iunie 2009

Conform angajamentelor faţă de UE, până în 16 iulie trebuie închise toate gropile de gunoi din mediul rural, dar autorităţile nu au habar ce vor face cu deşeurile după data respectivă.

 

Aceasta este concluzia la care au ajuns participanţii la o şedinţă tehnică organizată din iniţiativa primarului Iuliu Ilyes, la solicitarea primarilor din Microregiunea Someş-Sud, cuprinzând comunele din sudul judeţului.

 

La şedinţă au participat, alături de iniţiatori, preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, şi reprezentaţii Prefecturii, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Gărzii de Mediu şi ai societăţii care se ocupă cu salubrizarea municipiului Satu Mare, Florisal.

 

Problema se pune în felul următor: Înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, guvernanţii de atunci au semnat orice numai să se vadă cu sacii în căruţă, adică să-şi trimită pilele şi piţipoancele în parlamentul de la Bruxelles. Aşa se face că s-au angajat ca într-un termen relativ scurt să reformeze întregul sistem de colectare, depozitare şi, eventual, prelucrare a deşeurilor din România după normele ecologice ale UE, ceea ce presupune, înainte de toate, închiderea treptată a actualelor gropi de gunoi şi deschiderea unor depozite regionale.

 

Fraierii din UE au crezut că lucrurile funcţionează şi la noi ca la ei, aşa că i-au crezut pe cuvânt pe politicienii noştri. Problema e că de atunci au trecut vreo cinci ani de zile şi, aşa cum era de aşteptat, nimeni nu a făcut absolut nimic în acest sens.

E adevărat, la nivelul judeţului Satu Mare s-a lălăit ani de zile un proiect de concesionare a unui viitor depozit ecologic de deşeuri, care ar urma să se construiască în comuna Doba, lângă satul Gelu, iar discuţiile erau chiar în fază foarte avansată cu o firmă austriacă care şi-a exprimat interesul pentru acest proiect, dar totul a intrat la apă, deoarece gurile rele spun că şefii de atunci din Consiliul Judeţean, care reprezentau grupuri de interese diferite, s-au certat pe comisioanele de milioane de euro pe care şi le visau în buzunare.

 

După aceea s-a găsit o altă soluţie de finanţare a proiectului şi de data aceasta lucrurile s-au pus în mişcare puţin mai uşor, chiar dacă au fost întârzieri şi de această dată, dar se pare că posibilităţile de încasări de comisioane grase sunt mai reduse acum. Un consorţiu internaţional, reprezentat la Satu Mare de UNIO, a demarat deja procedurile pentru realizarea gropii de gunoi a judeţului lângă Gelu, iar proiectul presupune şi realizarea unui sistem unitar de colectare şi transport al deşeurilor de pe întregul teritoriu al judeţului.

 

Problema este că termenul de finalizare a gropii de gunoi a judeţului este spre sfârşitul anului viitor, dar, conform angajamentelor semnate de Guvernul României în faţa UE, gropile de gunoi din satele judeţului Satu Mare trebuie închise până în 16 iulie, urmând să rămână funcţionale până în vara anului viitor doar gropile din oraşele Satu Mare şi Tăşnad.

 

Aşa s-au trezit primarii de comune, cu o lună înainte de termenul de închidere a gropilor de gunoi, că nu au idee ce vor face cu deşeurile adunate după 16 iulie.

Aşa cum a subliniat una dintre reprezentantele Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în acest moment singura soluţie legală ar fi transportarea şi depozitarea deşeurilor colectate din sate la gropile de gunoi care vor putea să funcţioneze în continuare după 16 iulie, adică cele din Satu Mare şi Tăşnad sau din afara judeţului. În rest Garda de Mediu va putea oricând să amendeze primăriile care nu vor respecta dispoziţiile legale.

 

În cazul în care autorităţile chiar vor lua în serios aceste dispoziţii legale şi se vor strădui să le respecte, cu toate complicaţiile şi situaţiile absurde rezultate din acestea – să amintim doar faptul că locuitorii de pe strada Odoreului sunt deja în pragul depresiei colective din cauza gropii de gunoi care ar trebui, teoretic, să mai primească şi transporturile de deşeuri din toate comunele învecinate – perspectiva soluţionării problemei prin convoaie lungi de remorci şi căruţe care vor transporta gunoaiele încoace-încolo pe drumurile din judeţ proiectează o imagine cu adevărat europeană a României. Nu-i aşa???!!!

 

La şedinţa de joi a fost lesne de constatat că nici reprezentanţii autorităţilor locale şi nici cei care au atribuţii în protejarea mediului nu au soluţii concrete, viabile şi rapide pentru rezolvarea problemei.

S-au întrecut, în schimb, în teorii şi în poveşti SF despre ce şi cum ar trebui să facă, doar că n-au făcut până acum.

 

Cireaşa de pe tort a fost informaţia potrivit căreia prefectul Radu Giurca s-a întâlnit cu reprezentanţii unei firme care vrea să implementeze la Satu Mare un sistem american de gazeificare a deşeurilor, cu tehnologie NASA. Ne mai lipsesc doar navele spaţiale pentru transportarea pe Marte a gunoiului de la Iegherişte şi ne-am aranjat!

Tags: groapa  gunoi  inchidere  
1924 vizite
Distribuie pe